Natura Dünyası

Konut Sigortası ve DASK, evinize güven, size huzur getirir.

Konut Sigortası ve DASK: Ev Sahipleri İçin Hayati Güvenceler

İçindekiler

Konut sigortası ve DASK ev sahipleri için hayati güvenceler sağlar. En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacı karşılanırken kişinin yaşadığı yerde kendini güvende hissetmesi önemlidir. Bu güveni sağlamanın yollarından biri de konut sigortası veya DASK yaptırmaktır. Bu sayede olası tehlike ve hasar durumlarına karşı sağlam bir önlem alınmış olur.

Ev Sahipleri İçin Güvencenin Önemi

Pek çok insanın rüyası olan ev sahibi olmak, bazı riskler nedeniyle kişileri çeşitli önlemler almaya itebilir. Çok doğal olan bu istek, sahip olunan evin soyut bir korunma altında olmasını sağlar. Böylece tehlike durumlarında kişilerin hakları güvence altında olur.

Peki bu güvence ev sahipleri için neden hayatidir? Bu soruyu sizin için maddeler hâlinde cevapladık:

  • Konut sahipleri için beklenmedik riskler ve maddi kayıplar

Rüyasını gerçekleştirip bir ev satın alanlar bazı riskleri de beraberinde üstlenmiş olurlar. Bu riskler, satın alınan konutla ilgili doğabilecek beklenmedik bazı zararları ve maddi kayıpları içerebilir. Deprem, sel, heyelan ve çığ gibi doğal afetler bu risklerden bazılarıdır. Ayrıca bu evde yangın, hırsızlık veya su baskını gibi beklenmedik olaylar maddi zarara yol açabilir.

  • Deprem ve diğer doğal afetlerin konut üzerindeki etkileri

Yaşam alanınız (eviniz) için pek çok somut önlem alabilirsiniz. Ancak yine de deprem, sel vb. doğal afet durumlarından evinizi fiziksel olarak korumanız mümkün olmayabilir.

Bu gibi durumlarda hem eviniz hem de içindeki eşyalar hasar görebilir ya da tamamen kullanılamaz hâle gelebilir. Dolayısıyla yaşanan bu afet durumları, büyük maddi kayıplara sebep olabilir.

  • Konut Sigortası ve DASK’ın bu riskleri nasıl azalttığı

Binbir emekle yaptığınız birikim ile bir konut satın aldınız. Bu konutu maddi olarak koruma altına alıp beklenmedik risklerden korumak için ne yapmalısınız? Bu sorunun ilk cevabı DASK yani zorunlu deprem sigortası, bir diğer cevabı ise konut sigortası. Bu seçeneklerden eviniz ve bütçeniz için en uygun olanları değerlendirerek yaşam alanınızı güvence altına almanız mümkün olur.

Konut Sigortası ve DASK ile eviniz güvende, siz huzurda!

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Nedir?

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Nedir?

Bugünkü teknolojiyle depremin nerede ve ne zaman olacağı bilinmediği için bazı önlemler almak zorunlu oldu. Bu önlemlerden biri de konutlar için DASK yapılması. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), ülkemizde uzun süredir uygulanmaktadır. Bu sigorta iptal edilemez ve her yıl yenilenmesi gerekir.

DASK’ın Tanımı ve Kapsamı

Açılımı Doğal Afet Sigortalar Kurumu şekilde olan DASK, halk arasında Zorunlu Deprem Sigortası ismiyle bilinmektedir. Ülkemizde yaşanan 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası faaliyete geçmiştir. Bu sigortanın amacı, deprem bölgesinde yer alan ülkemizde evleri korumaktır. Ayrıca insanları bu konuda bilinçli ve hazırlıklı hâle getirmeyi hedefler.

DASK’ın Karşılamadığı Durumlar

Devlet tarafından yaptırılması zorunlu kılınan DASK, deprem durumunda yaşanan bazı hasarları karşılarken bazılarını karşılamaz. DASK’ın karşılamadığı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Deprem dışındaki doğal afet kaynaklı hasarlar
  • Konutun bulunduğu arsa
  • Konutun içinde bulunan eşyalar
  • Konutun kaybı veya yaşanamayacak derecede hasar alması durumunda geçici barınma masrafları
  • Konutun inşası esnasında yapılan hatalardan kaynaklanan hasarlar veya kayıplar
  • Konuttan elde edilen gelirin kaybı
  • Kasıtlı verilen zararlar
  • Kişilerde oluşan manevi hasarlar

DASK kapsamına girmemektedir. DASK yasal olarak yalnızca deprem ve deprem kaynaklı yangın, yer kayması vb. durumlarda konutun kendisini koruyan bir sigorta türüdür.

DASK Primleri Nasıl Hesaplanır?

DASK yaptırmak, tüm konutlar için zorunludur. Ancak, sabit bir DASK primi yoktur. DASK primleri bazı kriterlere göre her konut için özel olarak hesaplanır. Bu kriterler şunlardır:

  • Konutun brüt metrekaresi üzerinden temel DASK primi hesaplaması yapılır. Ardından belirlenen diğer detayların miktarı da eklenerek primin son değeri belirlenir.
  • Tüm şehirler deprem riski açısından 1’den 4’e kadar derecelendirilmiştir.

Eğer konut 1. derece risk alanındaysa, DASK primi yüksektir. 4. derece risk alanındaysa, DASK primi düşüktür.

  • Konutun yapı tipinin taş, ahşap, betonarme vb. dayanıklılığına göre prim miktarı değişir. Yapı tipi dayanıklılığı yüksek olan konutların DASK primi düşük, dayanıklılığı düşük olanların DASK primi yüksek olur.
  • Konutun yapım yılı ve kat sayısı da DASK primi üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Yeni ve az katlı yapıların DASK primi düşük olurken eski ve çok katlı yapıların primi yüksek olur.

Evinizi seviyorsanız, DASK’ınızı ve Konut Sigortanızı unutmayın!

DASK’ın Tanımı ve Kapsamı

DASK Olmazsa Ne Olur?

Yasal bir zorunluluk olması sebebiyle DASK yaptırılmayan yapılar birçok yasal haktan yararlanamazlar. Bu haklar arasında;

  • Alım, satım ve miras yoluyla devir gibi sebeplerle tapu işlemlerinin yapılamaması
  • Elektrik, su, doğal gaz ve internet gibi hizmetlerden yararlanamamak
  • Deprem durumunda konutun güvence altında olmaması nedeniyle devlettin yaşanan zararı karşılamaması
  • Konut kredisi kullanamamak
  • Konut sigortası alamamak

bulunur. DASK yaptırmak, bu haklardan yararlanmak için önemlidir. Yasal ve finansal açıdan güvende olmak gerekir.

Konut Sigortası Nedir? Neden DASK’tan Farklıdır?

DASK’ın kapsamını yeterli bulmayan ve konutu için ekstra güvence isteyen ev sahiplerinin konut sigortası yaptırması önerilir. Bu sigorta, DASK gibi sadece depremde değil, yangın, hırsızlık ve su baskını gibi durumlarda da evi korur. Tamamen ev sahiplerinin talebi doğrultusunda yaptırılan bu sigorta, istendiği takdirde iptal edilebilir. Yine ev sahibi isterse yalnızca konutunu değil, içindeki eşyaları da sigortalatabilir.

DASK’ın primlerinin hesaplanmasında belirleyici olan kriterler konut sigortası için de geçerlidir. Konut sigortasının standart kapsamı DASK’tan daha geniş olduğu için brüt primi de daha yüksek olur.

Buna ek olarak eşyaların vb. kriterlerin de sigorta kapsamına eklenmesi bu primi artıracaktır. Konut sigortası ve DASK arasındaki temel farklar aşağıdaki tabloda verilmiştir:

KONUT SİGORTASI VE DASK ARASINDAKİ FARKLAR
KRİTERDASK (ZORUNLU DEPREM SİGORTASI)KONUT SİGORTASI
ZorunlulukZorunluİsteğe Bağlı
Teminat KapsamıSadece Bina HasarlarıBina + Eşyalar
Deprem Dışı RisklerKapsam DışıYangın, Hırsızlık, Su Baskını vb
Sigorta BedeliDevlet Tarafından BelirlenirKapsama Göre Değişir

Konut Sigortasının Sağladığı Teminatlar

Zorunlu olmayan konut sigortası, ev sahibinin isteğine göre belirlenir. Bu sigortanın sağladığı teminatlar da ev sahibinin isteklerine bağlıdır. Ev sahipleri yaptırdıkları konut sigortasının primini bütçelerine göre ödeyerek yaşam alanlarını diledikleri gibi güvence altına alabilirler. Ev sahiplerinin istediğini seçebileceği ve sınırları epey geniş olan konut sigortasının sağladığı teminatlar ise şunlardır:

  • Deprem, sel, tsunami, heyelan, fırtına, yıldırım, yangın vb. doğal afetlerden kaynaklı konut ve eşya hasarları

– Hırsızlık, terör, kazalar ve enflasyon gibi birçok durum vardır.

– Bu durumlar, konut ve eşya hasarına yol açabilir.

– Ayrıca, sigorta sorunları ve cam kırılması da hasara neden olabilir.

gibi pek çok DASK dışında kalan zararın karşılanması için yaptırılabilir. Ev sahibi bütçesine göre bu maddelerden birini, birkaçını veya tamamını seçerek sigorta kapsamını ve primini kendisi belirleyebilir.

Konut Sigortası ve DASK Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

DASK ve konut sigortası birinin diğerinin yerine tercih edilmemesi gereken aksine birbirini tamamlayan iki sigorta türüdür. Birbirlerinin yerine geçmezler. Hem konut sigortasını hem de DASK’ı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Bu iki sigortayı da yaptıranlar poliçelerinin detaylarını mutlaka iyice okumalı ve anlamalıdır.
  • Sahibi olunan konutun içinde bulunduğu riskleri doğru şekilde değerlendirip bu riskleri kapsayan en makul poliçe seçilmelidir. Zira daha ucuz ancak hasar durumunda daha az iş görecek sigortalar pek de işlevsel olmayacaktır.
  • Konutun bulunduğu bina için mutlaka güncel risk analizinin yapılması ve tüm ayrıntılara dikkat edilmesi sağlanmalıdır.
  • Sigorta yaptırmadan önce konutun sigorta kapsamı altına alınacak tüm alanları belgelenmeli. Olası hasar durumunda yaşanan zararın ve tazminatın doğru hesaplanabilmesi için bu kısım oldukça önemli.

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

  1. Konut projelerindeki temel seçimi ve önemi
  2. Yeni konut ya da 2. el konut kimler için avantajlı?
  3. Ev almanın en kolay yolu nedir?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top