Türkiye’nin fay haritası yapılan güncel incelemeler ve araştırmalar eşliğinde değişmektedir. Geçmişte bilinmeyen faylar bu şekilde ortaya çıkmakta olup gücü fark edilmeyen faylara karşı da hareket edilmesini sağlar. Özellikle konut projeleri oluştururken, yerleşim alanları belirlenirken güncel Türkiye’nin fay haritası kullanılmaktadır.
Sadece üretim yapan inşaat firmaları değil, konut satın almak isteyen bireyler için de fay haritası önemlidir. Güvenli bir yaşam sürmek, yapılan yatırımın boşa çıkmaması adına dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yalnız Türkiye’de fay haritası çok yaygın bir alanı kapsadığından bu illere dair herkesin bilgisi bulunmamaktadır.
Peki Türkiye’de deprem açısından en riskli iller hangisi? Deprem riski yüksek olan iller ve ilçeler hangileri? Konut almak için deprem açısından en güvenli bölge neresi? Gelin birlikte bu konuları inceleyelim.
Türkiye’nin Deprem Gerçeği: Diri Fay Hatları
Türkiye’de fay haritası için oluşturulmuş bir görsele denk geldiğinizde yoğunluklu olarak kırmızı alanlara denk gelirsiniz. Haritada yer alan kırmızı çizgiler aktif fayları işaret etmektedir. Diri faylar günümüzde hala aktif olup deprem üretebildiği anlamına gelmektedir. Fayın derinliği, bölgedeki toprak ve ana karanın durumu aynı zamanda konut projelerinin güvenli oluşturup oluşturulmaması etkili unsurlardandır.
Bahsi geçen bu unsurlar depremin oluşturacağı yıkıntı ve zararı da etkilemektedir. Örneğin; bir alanda fay çok derindeyse ya da ana kara parçası sağlam kayalardan oluşuyorsa meydana gelen deprem çok düşük etkileyecektir. Fakat derinliği ve boyutu büyük olmayan faylar, gevşek topraklarda görece daha büyük yıkım oluşacaktır.
Son dönemlerde can acıtan depremlerin meydana gelmesi konuya ilişkin araştırmaların hız kazanmasına neden olmaktadır. Mümkün mertebe deprem riski taşıyan alanlara konut projelendirilmemeli, şart kalırsa toprağa ve yönetmeliğe uygun hareket edilmelidir.
Ülkemizde yer alan fay hatları üçe ayrılmaktadır. Kuzey Anadolu Fayları, Doğu Anadolu Fay hatları ve Ege bölgesinde yer alan kırıklı faylardır. Ege bölgesindeki kırıklı fay hatları diğer fay bölgelerine göre farklı dağılmaktadır. Kuzey Anadolu faylar İstanbul başta olmak üzere birçok ili etkileyen bölgedir. Ayrıca deprem bölgeleri de kendi içerisinde birinci ve ikinci derece ayrıldığını unutmamalısınız.
Birinci Derece Riskli İller: Hangi Bölgelerde Deprem Riski Daha Yüksek?
Birinci derece riskli olarak kabul edilen bölgeler en yüksek depremlerin yaşandığı, fay hattının bizzat geçtiği alanlardır. Deprem riski en yüksek bulunan bu bölgelerde harita kırmızı şekilde gösterilmektedir. Diri fayların yer aldığı birinci derece riskli alanlarda fayın tekrarlama ve karakterine göre belirli yıllarda depremler tekrarlanacaktır.
Türkiye’nin fay haritası ile riskleri öğrenin, güvenli adımlar atın!
Bahsi geçen birincil bölgelerde depremlerin yıkıcı etkisi çok yüksektir. Ülkemizde büyük depremler bu alanlarda yaşandığı gibi maalesef vatandaşlarımız da çoğunlukla bu bölgelerde hayatlarını kaybetmektedir. Bundan dolayı birinci derece riskli illerde depreme uygun inşa edilmiş konutlarda kalmak gerekir.
Deprem açısından büyük deprem oluşturan ve yıkıcılığı fazla olan birincil dereceli iller şu şekildedir:
- İzmir,
- Balıkesir,
- Manisa,
- Muğla,
- Aydın,
- Denizli,
- Isparta,
- Uşak,
- Bursa,
- Bilecik,
- Yalova,
- Sakarya,
- Düzce,
- Kocaeli,
- Kırşehir,
- Bolu,
- Karabük,
- Hatay,
- Bartın,
- Çankırı,
- Tokat,
- Amasya,
- Çanakkale,
- Erzincan,
- Tunceli,
- Bingöl,
- Muş,
- Hakkari,
- Osmaniye,
- Kırıkkale
Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan güncel araştırmaya göre yukarıdaki iller en riskli alanları oluşturmaktadır. Zaten geçmiş tarihe bakıldığında Türkiye’nin en büyük depremleri de bu şehirlerde meydana gelmiştir.
İkinci Derece Deprem Riski Taşıyan İller: Ne Kadar Güvendesiniz?
Türkiye’nin fay haritası; güvenli bir gelecek için temeliniz olsun!
Büyük deprem oluşturma riski bulunsa da görece birincil bölgelere göre daha güvenli alanlar bulunmaktadır. Fakat ikinci derece deprem riski bulunan alanlarda ‘nadir’ deprem olduğu anlamına gelmez. Aynı zamanda yıkıcı etkisini de hafife almamak gerekir. Çünkü bu alanlar doğrudan olmasa da dolaylı faya maruz kalırlar. Ana kara etkisiyle de yıkıcılık oranları yüksektir.
İkincil derecede deprem riski yer alan bölgelerin sayısı daha fazladır. Bu yüzden konut projeleri alırken mutlaka deprem bölümünde olmadığına emin olmak gerekir. Aksi takdirde yakın ya da uzak tarihte deprem ile karşı karşıya kalarak olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz.
İşte, deprem riski açısından ikincil derece kabul edilen şehirlerin listesi:
- Tekirdağ,
- İstanbul,
- Bitlis,
- Batman,
- Iğdır,
- Elazıp,
- Diyarbakır,
- Adana,
- Eskişehir,
- Malatya,
- Kütahya,
- Çankırı,
- Uşak,
- Ağrı,
- Çorum,
- Kahramanmaraş,
- Van,
- Adıyaman,
- Şırnak,
- Zonguldak,
- Afyon,
- Samsun,
- Antalya,
- Erzurum,
- Kars
Deprem Riski Az Olan Bölgeler: Hangi Güvenli Bölgeler Nereler?
Konut seçiminde Türkiye’nin fay haritası ile bilinçli kararlar alın!
Ülkemizde yer alan üç temel fay hattı üzerinde yer almayan ve fay hatlarına uzak kalan bazı şehirler deprem açısından en az riski taşımaktadır. Deprem riski az olan bölgeler yaşamak ve güvenli alanda yer almak için en doğru seçenekler arasındadır. Genellikle bu alanlara kayılması ve yerleşimin bulunması gerekecektir.
Yerleşim adına en güvenli görülen ve deprem açısından en az riskli bölgeler şunlardır:
- Karaman,
- Trabzon,
- Rize,
- Artvin,
- Giresun,
- Bartın,
- Sinop,
- Niğde,
- Edirne,
- Kırklareli,
- Konya,
- Mardin,
- Şanlıurfa,
- Sivas,
- Kayseri,
- Mersin,
- Kilis,
- Yozgat,
- Nevşehir,
- Gümüşhane
Yukarda bahsi geçen illerde yakın tarihte büyük bir deprem görmemiş olmanız olasıdır. Güvenli bulunmaları hem fay geçmemesi hem de sağlam ana kaya üzerinde oluşmuş olmalarıdır. Yine de çevre illerindeki büyük depremlerden etkilenmemeleri adına konut projelerinin sağlam yapılması gereklidir.
Ankara’da Deprem Riski ve Güvenli Konut Seçenekleri
Türkiye’nin fay haritası rehberinizle güvenli yarınlara adım atın!
Başkent Ankara’nın fay hattı bizzat bulunmamaktadır. Kesin olarak üzerinden geçen bir bölge bulunmaması dolayısıyla en güvenli şehirlerden birisidir. Yalnız çevre illerden geçen fay hatları bulunduğundan olası büyük bir depremden etkilenmesi, sallanması mümkündür. Genelde Ankara’dan hissedilen depremler de bu şekilde oluşur.
Büyük deprem riskinin az olması, başkent olması ve gelişmişliği ile Ankara yaşamak için en doğru şehirlerden birisidir. Resmi devlet dairelerinin şehirde toplanması kadar ihtiyacınız olan sosyal etkinliklere erişebilirsiniz. Üstelik deprem yönetmeliğine uygun güvenli konut projeleri de sizlere özel hazırlanmaktadır.
Kızılay dışında henüz yerleşimin yayılmadığı bölgelerde güvenli, depreme uygun ve modern konut projeleri oluşturulmaktadır. Uygun fiyatlarla Ankara’dan alacağınız bu konutlar size güven verecektir. Uzun vadeli yatırım da sağlayacağı için de kâr elde etme olasılığınız yüksektir.
Modern, güvenli ve sağlam Ankara konut projeleri için Natura Dünyası firmamızla iletişime geçin. Konut kataloglarımızdan inceleyebilir bizzat alanında göz atabilirsiniz. Size uygun yaşam alanları ile hemen tanışın.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: