Sıfır Konut Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Doğru yatırımlar için bilmeniz gereken her şey!
Ev almak neredeyse herkesin hayali olsa da sıfır konut alırken dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Eğer önünüze çıkan ilk evi alırsanız sonrasında karşılaşacağınız olumsuzlukları da kabul etmiş olursunuz. Milyonlar harcayacağınız ev için bu yüzden öncesinde dikkatli hareket etmeniz gerekecektir. Konut projeleri için detaylar, konum ve daha birçok durum bu yüzden önemlidir.
Peki ama sıfır konut alırken nelere dikkat etmelisiniz? Hangi hususlar ev alırken önemlidir? Ev almadan önce nelere bakılmalı?
Evet ilk bakışta kafa karıştırıcı bir durum olduğunun farkındayız. Özellikle ilk evinizse… Ancak sizler için sıfır konut almadan önce dikkat etmeniz gereken detaylara değineceğiz. Mutlaka göz atın.
Sıfır Konut Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Kazançlı ve sağlam bir yatırım için tüyolar!
İşte, sıfır konut alırken dikkat edilmesi gerekenler:
1 – Tapu Kadastrodan Evi Araştırın
Satın almak isteyeceğiniz evin kentsel dönüşüm kapsamında riski olabilir. Hiç kimse kentsel dönüşüme girecek, deprem açısından riskli bir yer almak istemez değil mi? Bundan dolayı tapudan ev hakkında araştırma yapın. Varsa eğer ‘risk’ durumunu görebilir, daha güvenli bir bölge ve ev seçimi yapabilirsiniz.
2- Semti İyi Ancak Konutu Eski Olan Yapılara Dikkat Edin
Birçok satış uzmanı tarafından sıfır konut satışında hileli davranışlar yapılmaktadır. Semti iyi olan bölgelerde eski konutlar yüksek fiyattan satılmaktadır. Eski bir bina sizin ve aileniz için ne kadar güvenli olabilir? Özellikle büyükşehirde yaşıyorsanız ‘yaşanabilir semt’ olarak gördüğünüz yerlerde sıfır konut projeleri ile tanışın.
3 – Riskli Alanlardaki Konut Olmamasına Özen Gösterin
İstanbul başta olmak üzere deprem ve doğal afet bölgesinde yer alan şehirlerde kentsel dönüşüm çok sık duyduğumuz bir kavram. Sadece depreme bağlı yıkılma değil; su basmaları ve afet riski durumları da söz konusudur. Bundan dolayı alınacak evin risksiz bir yapıda olması gerekir. Ayrıca unutmamanız gereken bir konu da var: Riskli yapıların olduğu bölgelerin tamamen kaldırılıp ‘Rezerv Yapı’ bölgelerine taşınması da gündemde yer alıyor.
4 – Yeni Bina Olsa da Bölgeye Odaklanın!
Alıcılar özellikle sıfır konut alırken nelere dikkat edilmeli konusunda en çok bu konuyu gözden kaçırıyor. Sıfır bir bina olması alacağınız yerin doğru olduğu anlamına mı geliyor? Elbette hayır! Kentsel dönüşüm bölgelerinde yapılmış olan konutlar, doğru projelendirme ve üretime uygunluğu olsa da yıkılma olasılığı yüksektir. Kentsel dönüşüm alanında olmamaya özen gösterin.
5 – 2B Tapulu Bölgelerde Ev Sahibi Olmak Zor
2B olarak anılan bölgelerdeki konutlarda sahip olmak oldukça zordur. Arsayı almak için sadece belirli kesimdeki bireyler ‘hak sahibi’ olarak görülmektedir. Evi aldıktan sonra arsayı almak isterseniz sizden önce hak sahibinin arsayı eline geçirmesi sizin de bu kişiden arsayı temin etmeniz gerekir. Tahmin edeceğiniz üzere bu oldukça zor bir durumdur.
6 – Konut Projesinin İnşaat Firmasını Araştırın
Markalı konut projeleri birçok kişinin gönül rahatlığıyla güvendiği alanlardır. Halbuki sırf marka bilinirliği var diye güvenilir olduğu anlamına gelmez. Birçok konut firması reklam çalışmalarına para harcar. Ancak siz siz olun, inşaat firmalarını araştırın ve güvenirliğine emin olun.
7 – Belediye Onaylarını Talep Edin
Yapılacak konut projelerinde onay projesi olmak zorundadır. Onaylı proje size sunulacak konut ile aynı mıdır, değil midir? Belediyede konut için kesin olarak onay var mı yok mu? Tüm bu soruların yanıtlarına bakmalısınız.
8 – Sözleşmeli Konutlarda Sözleşmelere Dikkat Edin
Kat karşılığı eğer arsanıza konut yaptırıyor ve sıfır konut projesi alıyorsanız sözleşmeye dikkatli göz atmalısınız. Yapılan sözleşmeyi bir avukata okutmalı, kendiniz için var olan olumsuz durumlar varsa bunları konuşarak gidermelisiniz.
9 – Tapu Yönetim planlarına Göz Atın
Sıfır aidat şekliyle duyurulan sıfır konut projeleri bulunur. Bunlar bireylerin dikkatini çekmek için gerçekleştirilen pazarlama stratejileridir. Başka şekillerde konut aidatı alınmaya çalışılıyor olabilir. Emin olmak için yönetim planlamaları ve sözleşmelerine göz atmakta fayda vardır.
10 – Satın Aldığınız Tarihe Özen Gösterin
Emlak vergisini daireyi alır almaz ödemek zorundasınız. Aldığını seneyi takiben vergilerinizi ödemeli yoksa sorunla karşılaşırsınız. Tapuda alım satım yaparken belediyelere otomatik bilgi veriliyor. Bundan dolayı siz bildirmemiş olsanız dahi vergi borçlarınız bulunacaktır.
11 – İskansız Konut Almayın
İstanbul ya da Ankara konut projeleri iskansız örnekleriyle öne çıkıyor. İskansız bir evi almak başınıza bela alacağınız anlamına gelir! İskan olmadığı için taşınmaz niteliği belli olmaz. Su, elektrik gibi giderleri inşaat usulünden daha fazla ödemek zorunda kalırsınız.
12 – Notersiz İşlem ve Ödeme Yapmayın
Kontrat imzalamak ve ekonomik koşulları yerine getirmek için notere başvurun. Konutunuzu almadan önce (noterde onaylamadan önce) ödeme yapmamaya çalışın. Tapuda şerh getirerek hareket edin.
13 – İpotek ve Haciz Olmamasına Özen Gösterin
Her ne kadar sıfır konut projesi almak gibi hayaliniz olsa da bazı kötü niyetli insanlarla denk gelebilirsiniz. Bu insanlar tapu ve imar durumları hakkında bilgi vermez. Bir düşünün aldığınız daire ipotekli ve hacizli olursa ne yaparsınız? Durumun üstesinden gelmek için önleyici kontroller yapın.
14 – Kullanılan Malzemeler ve Üretim Şartlarına Göz Atın
Bazı binalar daha önce kullanılmadığı için yeni görünse de üretim yılı önemlidir. Binanız kaç yıl? Ne tarz malzemeler kullanılmış? Hangi yönetmeliğe uygun konut üretilmiş? Tüm bunların sorusu güvenle yaşam alanınızda yer almasına neden olacaktır.
15 – Uygun Konumlarda Ev Bulun
Konum uzun vadede işinizi kolaylaştıracak ya da zorlaştıracaktır. ‘Sonradan değerlenir’ düşüncesiyle ev satın almamalısınız. Dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak hareket etmek her zaman önemlidir. Bundan dolayı hastane, okul ve diğer alanlara ulaşımı kolay olan konumlardan ev almanız önem arz eder.
16 – Elektrik Alt Yapısını ve Su Tesisatlarına Göz Atın
Ev tamamlandıktan üstüne bir de içinde yaşamaya başladıktan sonra elektrik alt yapısını, su tesisatlarını yenilemek bir zulüm olur! Büyük zorlukla karşılaşmadan önce evinizi almadan bu detayları inceletmelisiniz. Kaliteli ve güvenli olmasına özen göstermelisiniz.
17 – Finans Seçeneklerine Göz Atın
Sıfır konut almadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında finansman seçenekleri bulunuyor elbette. Konut ya da markanın sizler için sunacağı kredi imkânları, kesin nakit ihtiyacını karşılayacak banka anlaşmaları önemlidir. Var olan güncel konut faizlerine göz atmanız da önemlidir.
18 – Çatı ve Dış Cephenin Durumu
Dış cephe sadece tasarım ve göze hitap etmekle kalmaz, evinizin ısısından tutunda birçok değişkenine etki eder. Dış cephesi tamamlanmamış ya da yıpranmış konut projelerinden uzak kalmalısınız. Çatılar da aynı amaçla incelenmelidir eğer çatıda sorunlar varsa ileride başınız çok ağrıyacak demektir.
19 – Gürültü Seviyesi
Yaşam alanının her şeyden önce size huzur vermesi gerekir. Eğer yeterli sessizlik, yaşanacak ortam ve güven yoksa bir anlam ifade etmeyecektir. Gürültülü bir alan olup olmadığına bu yüzden bakmanızda fayda var. Cadde kenarı olmaması, demiryolu ulaşımı bulunmaması gibi konular önemlidir.
20 – Küflenme ve Rutubetten Uzak Kalın
Ankara konut projeleri eğer doğru alanlarda yapılmazsa küflenme ve rutubete neden olur. Rutubet hem sağlık açısından hem de mobilyalara zarar verecektir. Çözülmesi zor bir mesele olmasından dolayı rutubetsiz ve küf olmayan konut olduğuna emin olmalısınız.
Ev Alırken Size Kim Yardımcı Olabilir?
Sıfır Konut Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Yanıltıcı tuzaklardan koruyan rehber burada!
Sıfır konut alırken nelere dikkat edilmeli konusu kadar kimin dikkat ettiği de önemli bir alandır. Devlet kurumları, belediyeler ve diğer kişiler aracılığıyla yardım alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken doğru kişide/kurumdan yardım istemek olmalıdır. Süreç bir hayli zorlayıcı olduğundan özenle hareket edilmelidir.
Ev alırken yardım alabileceğiniz kişi/kurumlar şu şekildedir:
- Konut projeleri üreten firmalar,
- Emlakçılar,
- Belediyeler,
- Ev sahipleri,
- Tapu ve Kadastro,
- Finans işlemlerinde bankalar,
- Diğer resmi devlet daireleri.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: