Kat İrtifakı Ne Demek? Yatırımınızı Hukuki Güvenceyle Değerlendirin!
Tapu alımı veya devri esnasında duyulan kat irtifakı ibaresinin karşılığı pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. İster oturmak için ister yatırım amaçlı ev alıyor olun, tapu devri esnasında özellikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bunlardan en önemlisi de alınacak mülkün cinsidir.
Satın almadan önce talip olduğunuz mülkün tapu niteliği kat irtifakı mı yoksa kat mülkiyeti mi mutlaka öğrenmelisiniz. Zira bu birbirinden farklı iki nitelik yaşamınızda birçok şeyi değiştirebilir. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir?
Kat İrtifakı Ne Demek?
İrtifak kelimesi hukukta, taşınmaz mallar ile ilgili yapılan anlaşmalar için kullanılır. “Kat irtifakı ne demek” diye bakıldığında, binalardaki katların kullanımlarıyla ilgili anlaşmaları ifade ettiği sonucuna varabiliriz. Kat irtifakının yapılabilmesi için arsa üzerindeki inşaata başlanmamış ya da inşaatın tamamlanmamış olması gerekir.
Bu tapu niteliği, arsa payına bağlı şekilde kurulur. Amacı ise henüz inşaat bitmeden satılan bağımsız bölümlerin pay sahiplerine ait mülkiyet haklarının belgelenmesidir. Böylece inşaat tamamlanana dek hissedarların tapu hakları arsa payına göre belirlenmiş şekilde saklı kalabilir. Ayrıca inşaat tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti alınması da kat irtifakı ile mümkün olur.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar
Kat irtifakı da kat mülkiyeti de temelde kişinin mülkiyet hakkını belirten anlaşmalardır. Ancak ikisini birbirinden ayıran birkaç önemli fark bulunur. Bu farklar şu şekildedir:
- Tapu nitelikleri arsa tapusu, kat irtifakı tapusu ve kat mülkiyeti tapusu olarak üçe ayrılır. Kat irtifakı tapusu, arsa tapusundan kat mülkiyeti tapusuna geçiş sürecindeki bir ara form görevi görür. Bu hâliyle kat irtifakı, kat mülkiyeti alınana dek sahip olunan geçici belge olarak düşünülebilir.
- Kat irtifakında söz konusu hak, arsadaki tamamlanmamış inşaat üzerinden pay olarak belirlenir. Kat mülkiyetindeyse inşaat süreci bitmiş ve kullanıma hazır bir binadaki bağımsız bölümlerin tam sahipliğini içerir.
Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?
Bir arsada pay sahibi kişilerin kat irtifakı kurabilmeleri için, aralarında bir anlaşmaya varabilmeleri gerekir. İlk adım olarak kimin hangi katı alacağına dair adil ve herkesin onayladığı bir anlaşmaya varılır. Ardından tüm paydaşlar aynı anda, arsanın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğüne gider. Paydaşların müdürlüğe gerekli başvuru dilekçesini imzalayarak teslim etmesi yeterli olur. Başvuru sürecinde dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise evrakların eksiksiz teslimidir. Bu evraklar arasında aşağıdaki liste bulunur.
- Kat maliklerinin kimlik fotokopileri
- Yapının belediye onaylı mimari projesi
- Vergi numarası
- İskân belgesi
- Yönetim planı
- Vaziyet planı
Bu süreçlerin devamında inşaatın tamamlanması ile birlikte iskân ruhsatı alınır. Var olan kat irtifakı da artık geçerliliğini kaybeder ve kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu hâle gelir.
Kat İrtifakı Tapusu Olan Bir Yer Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kat irtifaklı tapu almak, birkaç önemli hususa dikkat edildiği sürece herhangi bir problem teşkil etmez. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- İnşaat tamamlandığı hâlde henüz iskân belgesi alınmadıysa bu belgenin alınmasını talep edin. Çünkü böyle bir durumun tespiti hâlinde yapınız hakkında yıkım kararı çıkabilir ve zarara uğrayabilirsiniz.
- Yapının inşa aşamasında yapıya ve talip olduğunuz kata dair kapsamlı bir risk analizi yaptırın. İnşaat bittikten sonra ise gerekli kontrollerin tamamlandığından emin olun. Tapunun kat irtifakından iskâna, iskândan da kat mülkiyetine çevrilip çevrilmediğini kontrol ettirin. Çünkü bu süreç sağlıklı biçimde yürütülmezse elektrik ve su gibi çeşitli hizmetler gerekli şekilde alınamayabilir.
Tüm bu hususların kontrolü bir profesyonel yardımı ile yapılmalıdır. Sonrasında olası riskleri de kabul ederek rahatlıkla kat irtifaklı bir daire satın alabilirsiniz.
Kat İrtifakı Olan Bir Taşınmazın Kat Mülkiyetine Geçiş Süreci
Satın alınacak dairenin kat irtifakının olması ancak henüz kat mülkiyetine sahip olmaması kişiye konut kredisi verilmemesine neden olabilir. Bu sebeple inşaat bittiği gibi kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilmelidir. Bu durum satın alma işlemlerini de kolaylaştıracaktır. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş yapabilmek için tüm kat maliklerinden onay alınması gerekir. Ardından toplu şekilde kat mülkiyetine geçiş yapılabilir. Bu işlem, belediyeye yapılacak yapı kullanma izin belgesi başvurusu ile başlatılır. Bina, çizilen projeye uygun biçimde tamamlanmışsa birkaç belge ve imza işinin ardından geçiş gerçekleşir.
İnşaatı biten ve kat mülkiyetleri alınan daireler artık yalnızca kendilerinden sorumlu hâle gelirler. Bunun dışında kalan;
- Binanın yönetim planının yapılması ve uygulanması
- Ortak kullanım alanlarının temizliği, güvenliği, bakımı, sorunlarının çözümü
- Aidatların toplanması ve uygun yerlerde kullanımı
- Yönetim kurulu toplantılarının düzenlenmesi
gibi bina geneline dair tüm diğer işler apartman ve site yönetiminin sorumluluk alanına dahil durumdadır.
Kişinin aldığı kat mülkiyeti sayesinde tam ve bağımsız mülkiyet hakkı artık hukuki güvence altındadır. Binadaki ortak kullanım alanlarına dair söz sahibi olabilir. Ayrıca yeniden satış veya kiralama gibi konularda da hiçbir sıkıntı yaşamaz.
Devam eden projeler ve tamamlanan projeler olarak ayrılan Natura Dünyasında, tüm projelere de erişerek ihtiyacınıza uygun konutu satın almanız mümkün.
Dikkatinizi çekecek diğer içeriklerimiz: