Net ve brüt alan tanımı, emlak ve gayrimenkul sektöründe sıklıkla kullanılan terimlerdir. Ev ve dükkân satın alırken, konut kiralarken ya da emlak beyannamesi öderken karşınıza çıkar. Net ve brüt alan terimleri, bir yapının veya alanın büyüklüğünü ifade etmeye yarar. Mimari yönünden ele alacak olursak, net alan iç mekânlarda kullanılabilen gerçek alanı kapsar. Brüt alan ise iç mekânlar, dış bölümler ve kullanılamayan alanlar dahil olmak üzere, bir yapının toplam büyüklüğüdür.
Net ve brüt alan tanımı, yeni bir mülk satın alma sürecinde fazlasıyla önem kazanır. Özellikle projeden konut almaya karar verdiyseniz, evin büyüklüğünü yakından görme şansınız yoktur. Böyle durumlarda bu iki terimin anlamını bilerek hem sahip olmak istediğiniz yapının büyüklüğünü hem de kullanım alanını tespit edebilirsiniz. Ayrıca dairenin kullanımı haricinde kalan bölümleri algılama şansına da kavuşursunuz.
Yaşam alanı ya da yatırım amaçlı sahip olacağınız dairelerin emlak vergisi ödemeleri de brüt alan üzerinden yapılır. Bu durumda konutunuzun barınma ve kullanım açısından küçük görünen net alanı değil, faydalanmadığınız brüt metrekaresi öne çıkar. Yani yine yapının toplam büyüklüğü hesaba katılır.
İş yeri olarak değerlendirmek üzere bir dükkân ya da ofis tutma niyetinde olabilirsiniz. Bu durumda mekân sahibinin sizden talep edeceği kira bedelini, brüt alan rakamını dikkate alarak hesapladığına tanıklık edebilirsiniz.
Satın almak, gelir elde etmek ya da yatırım amaçlı gayrimenkul sahibi olma girişimlerinde net ve brüt alan tanımı hakkında detaylı bilgi sahibi olarak, en doğru seçimi yapabilirsiniz. Uzun vadede ya da hayat boyunca sizi etkileyecek doğru kararı alabilmek, yaşamınızı olumlu yönde etkiler. Bunun için net ve brüt alan tanımı, tespiti ve ev alırken dikkat etmeniz gereken hususları da içeren yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Brüt Alan Nedir?
Brüt alan, mülkün dış duvarları ve ortak bölümleri dahil edilerek ölçülen kapalı alanın tamamıdır. Fiziken kullanım dışı olan kolonlar ve duvarlar, hesaplamaya dahil edilir. Balkon, asansör, merdiven boşlukları ve oda bölmeleri, brüt alan oranına eklenir. Aynı zamanda bir yapının metrekare cinsinden toplam büyüklüğünü ifade eden terimdir. Genellikle ev alma girişiminde bulunduğunuz sırada, müteahhitler ya da emlakçılar tarafından sıkça dile getirilir. Brüt alan rakamları, bir evi ya da dükkânı olduğundan daha büyük gösterir.
Yanılgıya düşmemek adına brüt alanın, net alana göre yaklaşık %15 ila %25 oranında fazla olduğunu bilmeniz önemlidir. Örneğin net alanı 100 metrekare olduğu ifade edilen bir dairenin 115 ila 125 metrekare arasında bir brüt alana sahip olduğu söylenir. Bir apartman dairesinde brüt alan hesabına dahil edilen kısımlar ise, merdiven boşluğu, hol, sığınak, kapıcı evi ve kalorifer dairesi bölümlerinden oluşabilir. Ayrıca çamaşırlık, ışıklandırma ve kömürlük gibi eklenti alanlarını da içerebilir.
Özellikle emlak vergisi ödemelerinde brüt alan üzerinden hesaplama yapılır. Doğal olarak siz de konutunuzun emlak beyannamesini verirken, brüt rakamdan sorumlu tutulursunuz. Yani bağımsız bölüme dahil olan tüm alanların ve bu bölüme düşen ortak alanların da vergisini ödersiniz. Ayrıca modern plazalardan iş yeri kiralayanların pek çoğu, talep edilen kira tutarı için dükkânın brüt alanı üzerinden hesaplama yapıldığını görebilir.

Brüt alan, çoğu zaman bir pazarlama stratejisi olarak da değerlendirilir. Projeden konut sözleşmelerinde ve daire satışlarında, emlakçı ya da inşaat firmaları tarafından avantaja dönüştürülür. Bunun asıl nedeni ise konut sahibi olmak isteyenlerde büyüklük algısı yaratarak, geniş daire beklentilerini karşılamaktır. Oysaki bu oranın içerisinde yaşam alanı olarak tercih ettiğiniz mekânın hem kullanabileceğiniz hem de kullanamayacağınız alanları mevcuttur.
Ev satın alırken net ve brüt alan tanımı sayesinde konut içerisinde kullanıma dahil olan ya da olmayan alanların tamamını öğrenebilirsiniz. Brüt alan hesabının ne olduğunu, neleri kapsadığını ve hangi kriterler baz alınarak hesaplandığını bilmeniz, hayal kırıklığına uğramamanız açısından önemlidir.
Brüt alanı belirtilmiş bir eve talip olduğunuzda, iç mekânın size söylenenden küçük olduğunu fark edersiniz. Aynı şekilde evi satın aldığınızı farz edersek, evin içerisine yerleşmekte zorlanabilirsiniz. Sahip olduğunuz konutun kullanım alanının, ifade edilen metrekare kadar büyük olmadığına tanıklık edebilirsiniz.
Net Alan Nedir?
Net alan, daire duvarlarının iç bölümünde kalan ve mutfak, banyo, WC kısımlarının da dahil edildiği toplam kullanılabilir alandır. Süpürülebilir esas toplam alan ifadesi de net alan tanımını daha anlaşılabilir hale getirir. İkamet etmek ya da yatırım amaçlı olarak sahip olmak istediğiniz evin net alan ölçüsünü detaylı öğrenerek, ne kadar büyüklükte bir yaşam alanına sahip olacağınızı öğrenebilirsiniz.
Net alan hesabı yapılırken, brüt orana dahil edilen kullanılamayan tüm bölümleri hesaptan çıkarmanız gerekir. Bunlara; evi çevreleyen ve dairenin içerisindeki odaları bölen duvar kalınlıkları da dahildir. Ayrıca merdiven ile asansör boşluklarını da toplam metrekare hesabından eksilttiğinizde çıkan sonuç, net alan metrekaresidir.
Satın almak istediğiniz evin büyüklüğünü algılamak ve net alan hesaplamasını yapmak için farklı bir hesaplama yöntemi daha mevcuttur. Bunun için mülk içerisindeki mutfak ve balkonlar da dahil olmak üzere, bütün odaların duvar uzunluklarını birbiriyle çarpmanız gerekir.
Örneğin oturma odasının bir duvarı 300 cm, diğeri ise 200 cm değerinde ise bu iki değeri çarptığınızda odanın net alan metrekaresine ulaşırsınız. Çarpım sonucundaki 300 cm x 200 cm = 6 m2 çıkar. 6 metrekarelik bu rakam, oturma odasının kullanılabilir, yani süpürülebilir alanıdır. Mutfak, balkon ve diğer bölümlerde de aynı hesaplamayı yaparak, sonuçları topladığınızda ise dairenin toplam net alan hesabını öğrenebilirsiniz.
Net ve brüt alan terimlerinin tanımını ve her ikisi arasındaki farkı bilirseniz, ev satın alırken yanılgıya düşme riskiniz de ortadan kalkar. Bu sayede konuta yerleşme, kiraya verme ve satış süreçlerinde hayal kırıklığına uğramazsınız. Ayrıca emlak beyannamesi ödeme işlemi, brüt alan ölçüsü baz alınarak yapıldığı için tatsız sürprizlerle karşılaşma olasılığınız da ortadan kalkmış olur.

Ev Satın Alırken Neye Dikkat Etmeliyiz?
Net ve brüt alan tanımlamaları, inşaat firmalarının uygulamalarına ve konuyla ilgili yeterli bilgisi bulunmayan alıcılardan kaynaklanan yanlış anlamalara göre değişmektedir. Özellikle inşaat firmalarının gerçekleştirdiği konut projelerinde, bir dairenin net ve brüt alanı belirtilirken, odaklandıkları pazarlama stratejileri etkili olur.
Yapı şirketleri; otopark, eklenti depo bölümleri, kat sahanlığı, sığınak, sosyal kullanım alanları vb. brüt alan hesaplamasına ilave edebilir. Aynı zamanda teras, balkon, kat bahçeleri gibi bölümlerinin de net ve brüt hesabında yer alıp almadığı hususu da çoğu zaman farklı değerlendirilir. Bu durum, konut satışında aktif rol oynayan gayrimenkul ve inşaat sektöründe net/brüt alan tanımının belirli bir standarta oturtulamamasına yol açar.
Net ve brüt alan tanımı konusunda bağlayıcılığı bulunan yasal alan tanımlamalarının kullanılması, sektörün yararınadır. Bu tanımlamalar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen değişiklik ile 01.06.2013 tarih ve 28664 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmelikte net biçimde ifade edilen “Bağımsız Bölüm Net Alanı” ve “Bağımsız Bölüm Brüt Alanı” tanımlamalarına göz atarak, konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Net alanı 90 m2 olan bir dairenin 130 m2 olarak pazarlanması, net ve brüt alan arasındaki farklılıkları açıkça ortaya koyar. Brüt alanı dikkate alarak satın alacağınız bir eve taşındığınızda, yaşam alanınızın, tahmin ettiğinizden daha küçük olması, bu iki terimin çeşitli yöntemlerle hesaplamasından kaynaklanır.
Benzerlik gösteren farklı projeleri kıyaslarken güçlük yaşamamak ve değer tespitinde yanlışlık yapmamak için brüt alan hesabının neye göre yapıldığını araştırmanız gerekir. Bu husus özellikle, beklentileriniz doğrultusunda isabetli bir konut seçim yapmanız ve mali kayıpların önüne geçmeniz açısından da oldukça önemlidir.

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: