Natura Dünyası

Kira Geliri Getiren Mülk Nasıl Seçilmeli?

Kira Geliri Getiren Mülk Nasıl Seçilmeli?

İçindekiler

Kira geliri getiren mülk, akıllı yatırım!

Bir mülk edinmek istediğinizde amacınız o mülkü kullanmak ya da ileride daha yüksek bir fiyattan satmak olabilir. Aynı zamanda kira geliri elde etmek amacıyla da bir mülk edinebilirsiniz. Uzun vadeli kazanç sağlama konusunda mükemmel bir çözüm olabilir. Ev, ofis, depo, atölye ya da fabrika gibi farklı mülkleri, kira getirisi elde etmek amacıyla tercih edebilirsiniz. Ancak dikkatli seçimler yapmanız beklediğiniz getiriyi elde edebilmeniz açısından oldukça önemlidir.

Kira geliri getiren mülk seçimini doğru yapmadığınız takdirde kiracı bulma sürecinde uzayabilir. Konutun, yenilenmesi gereken iç mimari unsurları ya da ilk bakışta fark edilmeyen tesisat sorunları bulunabilir. Bu nedenle bakım, tadilat masrafları için çok fazla harcama yapmanız gerekebilir. Ayrıca kiracıların yaşadığı birtakım sorunlarla uğraşmak da bu süreçte can sıkıcı olabilir.

Kira geliri getiren mülk seçimi yaparken en önemli detaylardan biri konumdur. Özellikle ev satın alacaksanız lokasyona fazlasıyla dikkat etmelisiniz. Eğitim kurumlarına, hastanelere ve alışveriş merkezlerine yakınlık evleri daha cazip hâle getirir. Bu bakımdan ulaşım ağlarına çok yönlü erişimin olmasına öncelik verebilirsiniz. Aynı zamanda toplu taşıma araçlarının kalkış noktalarını, varış ve aktarma güzergahlarını da dikkate alabilirsiniz.

Denize, mesire alanlarına, park ve bahçelere yakınlık da gözden kaçmaması gereken bir detaydır. Bazı kiracılar evlerin bulunduğu mahalleye, sokağa da önem verir. Mahallelerde ve sokaklarda ikamet edenlerin profili de öncelik arz edebilir. Kira geliri getiren mülk seçiminde evin çevre düzenlemesine de bakarak, karar verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Düzenli bir bahçesi, kamelyaları, güven veren ve göze hoş görünen bahçe duvarları olan evler her zaman daha yüksek kira getirisine sahiptir.

Kira geliri getiren mülk seçilirken mevcut durumun yanı sıra ilerleyen süreçteki gelişimi de göz önünde bulundurmanız önerilir. Devam eden altyapı, ulaşım projeleri ve kamu kurumları inşaatları kiraların artmasında aktif rol oynar. Örneğin düşük bir kira getirisi olan bölge metronun geçtiği bir lokasyon olduğunda kiralar ciddi oranda artar. Şehir merkezine uzakta kalan bir bölgeye inşa edilen hastane de ciddi bir değer artışı yaratabilir.

Kira geliri getiren mülk seçiminde yatırımlık mülk, ev ya da dükkân fırsatlarını değerlendirmenin detaylarına size özel içeriğimizden göz atabilir, etkili ipuçlarını inceleyerek tercih konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Yatırımlık Mülk Nasıl Seçilir?

Yatırımlık mülk seçerken ev, depo ve iş yeri seçeneklerinin hem avantajlarını hem de dezavantajlarını değerlendirmelisiniz. Bir apartman dairesine yatırım yaptığınız takdirde, talep ettiğiniz kirayı karşılayacak bir kiracı bulabilirsiniz. Ofisler ve dükkânlar da iyi bir kira getirisi sağlar. Ancak bölgenin iş potansiyeline bağlı olarak, bu tür mülklerin sağlayacağı kira getirisi değişiklik gösterir.

Ticari mülke yatırım yaptığınızda kira kazancınız yüksek olabilir. Ancak ekonomik dalgalanmalardan ya da sektörel krizlerden kaynaklı, riskler söz konusu olabilir. Böyle zamanlarda kiranızı tahsil etmekte zorlanabilirsiniz. Uzaktan çalışma düzeninin yaygınlaştığı günümüzde, kiralık sanal ofis gibi iş yerlerinin sayısında artış mevcuttur. Tam zamanlı iş yeri açmanın maliyetini azaltmayı hedefleyenler, ofislere duyulan talebi azaltabilir.

Eğer ticari bir mülk seçecekseniz bölgenin iş potansiyelini değerlendirmeniz tavsiye edilir. Örneğin gıda, tekstil, ambalaj üretiminin yaygın görüldüğü ortamlarda, sanayi faaliyetlerinin yoğunlaştığı tesislerine yatırım yapabilirsiniz.

Sektörel gelişmenin ağırlıklı olduğu alanlar okul ve hastane çevrelerinde, beklentiler değişkenlik gösterir. Aynı zamanda turistik bölgeler, konaklama mekânları, dinlenme tesisleri ya da işlek geçiş güzergahlarında farklı hizmet ya da üretim faaliyetlerine gereksinim duyulur. Tüm bu hususlar detaylıca ele alındığında, yatımlık mülk seçimini, istikrarlı biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Depolar ve ticari alanlar gibi mülkler için yüksek miktarda güvenlik ve bakım yatırımı yapmanız gerekebilir. Ayrıca böyle alanlara sahip olmanın vergi maliyeti de yüksektir. Bu tür maliyetlere katlanmamak için konut yatırımını tercih edebilirsiniz.

Yatırımlık Mülk Nasıl Seçilir?

Kira Geliri İçin Ev mi Dükkân mı?

Kira geliri getiren mülk seçenekleri arasında en çok karşılaştırılan evler ve dükkânlardır. Düzenli getiri sağlayan ve uzun vadede beklentilerinizi karşılayan alternatifin ev mi dükkân mı olduğu konusunda, karar alma sürecinde olabilirsiniz. Henüz tercih yapmadıysanız ve ikisi arasında tereddütleriniz varsa, fikrinizin netleşmesi bakımından, birtakım hususlar yol gösterici olabilir.

Kira Geliri İçin Ev mi Dükkân mı?

Evlerin ve dükkânların kira getirisi açısından farklılıklarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Özellikle merkezi konumdaki dükkânlardan ciddi bir kira geliri elde edebilirsiniz. Çünkü bu tür mülkleri genellikle kurumsal firmalar kiralar.
  • Dükkân satın alırken kredi kullandıysanız kire getirisi sayesinde kredi borcunuzu kısa sürede amorti edebilirsiniz.
  • Dükkânlar için emlak gelir vergisi ödenir. Ancak bu ödeme kiracı tarafından yapıldığı için mülk sahibi olarak tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Dükkân kiralayanlar bakım ve onarım çalışmalarını genellikle kendileri yaptırır. Konutlardaysa bakım ve onarım sorumluluğu çoğunlukla ev sahibine aittir.
  • Konutların kira geliri her ne kadar dükkânlara kıyasla düşük olsa da konutlar uzun vadeli yatırım olarak avantajlıdır.
  • Konutunuzu dilediğiniz zaman kiraya verebilir ya da ihtiyaç duyduğunuzda yaşam alanı olarak da kullanabilirsiniz.
  • Konutlar için ödediğiniz depozito miktarı genellikle dükkânlardan daha düşüktür.

Konut mu yoksa dükkân mı kiralayacağınız noktasında tereddütleriniz varsa konuma göre de değerlendirme yapabilirsiniz. İşlek olmayan bir caddede dükkân almak yerine cazip bir konumda ev sahibi olmayı tercih edebilirsiniz.

Kira Geliri Getiren Mülk Seçimi İçin İpuçları

Kira geliri getiren mülk seçerken şu ipuçlarını mutlaka dikkate almalısınız:

  • Kiralayacağınız mülkün çevresindeki yapıların kira tutarlarını araştırabilirsiniz.
  • Mülklerin talep ve arz durumunu da değerlendirmelisiniz. Bu sayede ne kadar kısa sürede kiracı bulabileceğinizi anlayabilirsiniz.
  • Mülkün güvenli bir konumda olup olmadığı son derece önemli bir konudur. Güvenli bölgelerdeki evler ve iş yerleri daha hızlı kiraya verilir.
  • Sıfır daire ya da farklı bir mülk kiralama şansınız olmasa da yapının bakımlarının tam olmasına dikkat edebilirsiniz. Mülkteki mevcut sorunları gidererek daha hızlı kiracı bulabilirsiniz.
  • Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de mülk satın alırken depreme dayanıklılık da önemli bir kriterdir. Konutun, iş yerinin zemin yapısı, mülkün depreme dayanıklılığı için çeşitli analizler yaptırabilir ya da daha önce yapılmış analizleri inceleyebilirsiniz.
  • Mülkün büyüklüğü, kullanışlılığı da kira geliri elde edebilmeniz için önemlidir.
  • Bir apartman dairesi satın almayı planlıyorsanız apartman sakinlerinin profillerini de değerlendirebilirsiniz.
  • Ulaşım ile toplu taşıma sorunu bulunmayan lokasyonların, tercih edilebilirlik ve kira geliri getirme olasılığı daha yüksektir.
  • Hastanelere, eğitim kurumlarına, alışveriş merkezlerine, sosyal mekanlara ve çeşitli aktivite merkezlerine yakın mevkilerdeki mülklere, uzun vadede kar ettiren yatırım için öncelik verebilirsiniz.
  • Su, elektrik ve doğal gaz tesisatının durumunu inceleyerek herhangi bir arıza varsa bir an evvel gidermelisiniz.
  • Isı ve ses yalıtımı özellikleri de kira geliri ve sorunsuz kiralama süreci için mühimdir.

Kira geliri getiren mülklere kiracı seçimi konusunda da hassas davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. Kira sözleşmesini noter onaylı olacak şekilde imzalayarak, ileride çıkacak anlaşmazlıklarda hakkınızı daha kolay arayabilirsiniz. Ayrıca kira sözleşmesini kapsamlı bir şekilde hazırlamaya da özen göstermelisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top