Ev alırken masrafları nelerdir? Bilinçli bir bütçe için her adımı keşfedin!
Alıcılar yeni bir yatırım yapmak ya da yaşam alanı elde etmek için ev satın almak ister. Yalnız ev alırken masraflar sanıldığı gibi sadece konutun değeri, ipotek gibi konularla sınırlı kalmaz. Tam tersine ev almanın maliyetleri oldukça farklı kalemlere ayrılmaktadır. Konu hakkında bilgisi olmayanlar için bu maliyetler sürpriz niteliği taşır.
Büyük bir sürprizle karşılaşmamak ve sonrasında finansal anlamda sorun yaşamamak için ev almanın masrafları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Genel itibarıyla ev almanın masrafları konuma bağlı olarak değişebileceğini de unutmayın. Türkiye’de ev almanın maliyeti ayrı Amerika’da ayrıdır.
Sizler için hazırladığımız güncel ev alırken masraflar nelerdir yazımızla bilginizi tamamlayabilir, buna göre hazırlık yapabilirsiniz.
Konut Satın Alımındaki Masraflar Nelerdir?
Ev alırken masrafları nelerdir? Gizli harcamalara hazırlıklı olun!
Sıfırdan ev almak ile uzun süredir kullanılan evlerin masrafı farklı olmaktadır. Öncelikle konut projeleri masrafları ikiye ayrılacaktır. Ön ödemeli ve kalıcı ödemeli olan bu masraflar farklı dallara ayrılır. Ön ödemeli olanlar tek seferlik olup devamı gelmeyecektir. Fakat kalıcı konut masrafları uzun vadeli planlamayı gerektirir.
Tüm bunlara değindikten sonra gelin birlikte konut satın alımındaki masraflar nelerdir bunlara göz atalım:
1 – Evin Genel Bedeli
Herkesin aklına gelecek ilk unsur konut projeleri fiyatları olacaktır. Genellikle en büyük masrafın kaynağı da burasıdır. Ev için çekilecek konut kredisi ödemesi ya da varsa diğer borçlar kapsamında değerlendirilmelidir. Her ne kadar kredi çekilse de krediler tek başına yeterli olmayacağı için evin genel bedeli çok kapsamlı tutulabilmektedir.
Üstelik ev bedeli genel olarak tek kaynaktan ve tek seferlik olmayabilir. Öncesinde peşinat ödemesi sonrasında taksitlendirmeler yaşanabileceğinden dikkatli hesaplanması gerekir.
2 – Emlakçı Komisyonu
Emlakçı aracılığıyla gerçekleşen konut satışları yer alıyorsa burada bir komisyon da söz konusu olacaktır. Komisyonlar yıl içerisinde güncellenip sabitlenebilmektedir. Genellikle emlakçı komisyonu ev masrafı üzerinden yüzdelik olarak hesaplanır. Ev satış bedelinin %3-5 arasında komisyon tutarı verilmektedir.
3 – Tapu Harç Masrafları
Satın alınan ev sonrası elde edilen tapu için belirli bir harç bedeli devlete yatırılmaktadır. Ön ödemeli ev masrafları arasında bulunan bu harç bedeli tek seferlik ödenmektedir. Tapu harcı masrafları yıllar içerisinde değişebilmekle birlikte %4 oranı kadardır. Alıcı-satıcı arasında paylaşım usulüyle ödeme gerçekleştirilmektedir. İstisna olarak tüm bedel alıcı tarafından da ödenebilmektedir.
4 – Döner Sermaye Masrafları
Tek ödeme şeklinde alınacak olan ödeme gayrimenkul satışlarında söz konusu olmaktadır. Döner sermaye masrafı çok cüzi miktarda gerçekleştirilir. Güncel ödeme miktarı 162 TL olup sonrasında güncellenebilmektedir.
5 – Emlak Vergileri
Gayrimenkul satışında emlak vergisi söz konusudur. Evi satın aldığınız tarihten itibaren belediyeye bildiri yapılır. Belediye bu bilgi ışığında satın alınan yılı takiben emlak vergisi ödemenizi bekler. Ödenmeyen emlak vergileri sonrasında faiz ve diğer sorunlar yaratacağından düzenli ödenmesi şarttır.
Emlak vergisi tutarı evin konumu, şehri, büyüklüğü ve diğer unsurlara göre değişebilmektedir. Bundan dolayı bizzat evinize göre detay öğrenmeniz gerecektir.
6 – Çevre Temizlik Vergileri
Yaşanılan alanı devamlı kılmak, temiz tutmak amacıyla ev satın alan bireylerden çevre temizlik vergisi alınmaktadır. Evin metrekare usulünden tutun da evde yaşayan insan sayısına kadar ücretler saptanmaktadır.
7 – Abonelik Ücretleri
Yeni bir eve taşınırken tahmin edeceğiniz üzere abonelik alım süreçleri bulunacaktır. Kombi, elektrik, su, doğalgaz için abonelik oluşturmalısınız. Abonelik ücretleri yıl içerisinde taksitli olarak ödenebileceği gibi peşin olarak kapatılabilmektedir.
8 – Deprem Sigortası
Ekstrem bir durum olsa da son zamanlarda ülkemizde yaşanan durumlardan dolayı önem verilen bir konudur. Konut satış esnasında olmak zorunda değildir fakat sonrasında oluşturulabilir. Deprem sigortası anlaşma yapılan firmaya ve giderlerine bağlı olarak saptanacaktır. Sigorta bedeli ödendiği takdirde olası depremlerde giderler kapatılacaktır.
9 – Tadilat Giderleri
Sıfır konut projesi söz konusuysa genelde ekstra tadilat yapmanız gerekmeyebilir. Fakat kendinize göre düzenleme yapmak isteyebilirsiniz. Tüm bu düzenleme ve tadilatlar masraf yaratacağından planlama yapmak şarttır. Tadilatlar günümüzde malzeme maliyetlerinden dolayı oldukça fazladır.
10 – Ev Dekorasyon Bedelleri
Eve girmeden önde ev dekorasyonu hakkında çalışmalara başlanır. Tek seferlik gerçekleşecek bu işlem esnasında eğer sıfırdan dekor yapmak isterseniz ödemeniz gereken maliyet artabilir. Tüm odaları doldurmak ve dahası güncel modayı takip etmek amacıyla gider için kaynak oluşturmanız gerekecektir.
11 – Taşıma Bedelleri
Konut satış işlemleri gerçekleştikten sonra eğer farklı bir evden bu alana taşınacaksanız nakliyat gideriniz olacaktır. Nakliyat bedelleri yıl içerisinde değişiklik gösterecek bir yapıya sahiptir. Fakat genel olarak ödeme boyutları yüksek olmaktadır. Ev aldıktan sonra nakliyat taşıma bedelleri şu unsurlara göre belirlenecektir:
- Taşınmanın olacağı alanın uzaklığı,
- Talep edilecek ekstra hizmetler (Montaj, asansörlü taşıma vs.)
- Güncel yakıt fiyatları,
- Ortalama nakliyat bedelleri,
- Hizmetin alınacağı tarih.
Güncel nakliyat fiyatları teklifi alarak bütçenize uygun bir anlaşma sağlayabilirsiniz.
Konut Satın Alma Maliyetleri Ne Zaman Ödenir?
Sıfır konut aldıktan sonra ödenecek olan bedellerin tarihleri değişiklik gösterecektir. Bazı masraflar ön ödemeli olabileceği gibi bazı masraflar sonrasında ödenmesi gerekecektir. Örneğin ev bedeli konutu satın almadan önce belirli bir peşinat ödemesi ile yapılır. Konut kredisi alındıysa sonrasında taksitlendirme ile ödemeler gerçekleşir.
Fakat bazı ödemeler kalıcı ve düzenli olarak ödenmesi gerekir. Vergilendirmeler bu sınıfa girecektir. Vergilerin geciktirilmeden gerekli kurumlara yatırılması gerekir. Aksi takdirde vergi borcu olarak kişiye yansıyacaktır. Ödenmesi gereken meblağlar tarafınıza yansıtılan tarihler aksatılmadan karşılanmalıdır.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: