Hem sektör içerisinde hem de halk arasında sıklıkla birbiri yerine kullanılan emlak ve gayrimenkul kavramları aslında tam olarak aynı anlama gelmez. Emlak, toprak temelli taşınamayan varlıklar için kullanılır. Gayrimenkul ise emlak kavramını da kapsayan ve taşınmayan tüm varlıkları içerek genel bir tanımdır. Bu kavramlar arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve kavramların doğru kullanım alanlarını, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gayrimenkul Ne Demek?
Gayrimenkul kelimesi Arapça kökenli olup sözlükteki karşılığı “taşınmaz” şeklindedir. Değerli bir malı ifade eden “menkul”ün taşınmayan hâlini belirten bir terim olarak kullanılır. Türk Medeni Kanununa göre ise gayrimenkul, yeri sabit kalan ve değiştirilemeyen bu değerli mal veya mülkü ifade eder. Bununla birlikte mal ya da mülkiyetin getirisi olan tüm hakları, yasal ilişkileri ve mali yükümlülükleri de kapsar.
Gayrimenkul, hukuki açıdan daha geniş bir çerçeveye sahiptir ve taşınmazların tümünü içerir. Teknik bir terim olarak kabul edilen gayrimenkul kullanımı daha çok, hukuki belge ve yazışmalarda tercih edilir. Arsa, tarla, bina, konut, iş yeri ve arazi altındaki madenler gibi taşınmaz her somut varlık gayrimenkul olarak adlandırılabilir. Bunların yanında, kira hakkı ve ipotek gibi soyut kavramlar da gayrimenkul çatısı altında değerlendirilmektedir.
Emlak Ne Demek?
Emlak kelimesi de yine Arapça kökenli bir kelimedir. “Mülk” kelimesinden türetilmiş olup “taşınmazlar” anlamına gelmektedir. Günlük hayatta ve ticari faaliyetlerde kullanımı sıklıkla tercih edilir. Gayrimenkul alım satımı, kiralanması ve değerlendirilmesi gibi alanlarda çalışanlar için kullanılan “emlakçılık” sektörünün de çıkış noktasıdır. Yine aynı çıkış noktasına sahip emlak ofisi, emlak yatırımı, emlak sektörü gibi kavramlar da yaygın biçimde kullanılmaktadır. Emlak, gayrimenkulün daha dar bir tanımıdır ve genellikle ticaretle ilgilidir.

Gayrimenkul ve Emlak Arasındaki Farklar
Her emlak öznesi gayrimenkul olarak kabul edilirken her gayrimenkul öznesi emlak olarak kabul edilemez. Bu, emlak ve gayrimenkul kavramları arasındaki en temel farktır. Tapuda kişiye ait bir maldan gayrimenkul olarak söz edilirken aynı malın satışından ya da kiralanmasından bahsedilirken emlak kelimesi kullanılır. Her iki kelime de farklı alanlarda benzer anlamları temsil etmektedir. Bu farklılık, doğru kelime kullanımının sektör içindeki profesyoneller için kritik olduğunu gösterir. Bu noktada, nerede ve hangi anlamda kullanılacağı belirlenerek doğru kelime tercihi yapmak önemlidir.

Gayrimenkul Yatırımı ve Emlak İşlemleri Arasındaki Bağlantı
Geleceğini finansal açıdan şekillendirmek isteyen pek çok insanın ilk tercihlerinden biri gayrimenkul yatırımıdır. Çünkü birikimi korumak ve uzun vadede değerlendirmek için en kârlı stratejiler arasındadır. Gayrimenkul yatırımı, genellikle değer artışını hedefler. Emlak yatırımı ise piyasanın anlık durumuna göre gerçekleştirilen ve daha kısa vadeli yatırım türüdür.
Gayrimenkul yatırımı esnasında da emlak yatırımı esnasında da çeşitli emlak işlemlerinin yapılması gerekir. Bu noktada belirleyici fark gayrimenkul yatırımının uzun vadeli, emlak yatırımının ise hızlı eyleme geçilecek şekilde planlanmasıdır. Emlak alım satımı, kısa vadeli fırsatları değerlendirirken, gayrimenkul yatırımı daha uzun süreli kazanç sağlar. Emlak alım satım süreci, gayrimenkul yatırım sürecinden çok daha hızlı şekilde gelişebildiği için bazı detaylar gözden kaçabilir. Bu detayların atlanması ise kişilere hem mali hem de yasal birtakım zorlukla çıkarabilir.
Emlak alım satımı yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı bilmek, işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Bu detaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Emlak vergisi: Bahsi geçen taşınmaza dair herhangi bir emlak vergisi borcu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Mal veya mülkün tapuda beyan edilen değeri: Vergi ödemeleri ile ilgili pek çok durumu değiştirebilmesi sebebi ile tapuda beyan edilen mal/mülk değerinin tutarlılığına dikkat edilmelidir.
- Gerçek kişi kısıtlamaları: Alım satım işlemlerine engel teşkil edebilecek gerçek kişi kısıtlamalarının kontrolü yapılmalıdır.
- Gerekli belgeler: Kira veya satın devri için gerekli tüm belgelerin eksiksiz biçimde hazır olmasına dikkat edilmelidir.
Her iki yatırım türü de gerekli zamanlarda kişi için kârlı bir durum sağlayabilmektedir. Eğer yapılan yatırım uzun vadeli olarak planlanıyorsa değer artışı açısından gayrimenkul yatırımını tercih edilmelidir. Bu sayede ileriye dönük çok daha büyük bir kârlı getirisi sağlanabilir. Ancak amaç kısa vadeli ve az da olsa düzenli bir gelir elde etmek ise emlak yatırımı daha yerinde bir seçim olacaktır. Öncelikleriniz, yatırım süresi ve beklentileriniz doğrultusunda doğru strateji seçilmelidir. Bu noktada öncelikler, zaman sınırı ve beklentiler iyice belirlenmelidir. Hangi yatırım türünün kişinin ihtiyaç ve isteklerini karşılayabileceği ayırt edilmeli, yatırım o doğrultuda yapılmalıdır.
Dikkatinizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: